İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde her yıl düzenlenen ve bu sene 17’ncisi gerçekleştirilen Uygulamalı Rekabet Hukuku Seminerleri’nde bu hafta, gig economy olarak bilinen esnek ekonomi, rekabet hukuku perspektifinden incelenecek. Çalışanların, dijital platformlar aracılığıyla müşterilerle buluştuğu ve çeşitli faaliyetler icra ettiği esnek ekonomi, rekabet hukuku kapsamında da ilginç ve yer yer zorlu soruları beraberinde getiriyor.
Özellikle COVID-19 salgını ile birlikte dünya ekonomilerindeki önemini ciddi ölçüde arttıran esnek ekonomi, ülkemizde de popülerliğini koruyan bir alan. Motor kuryeler, şoförler, taksiciler ve temizlik çalışanları gibi geniş bir skalada faaliyet gösteren çalışanları kapsayan bu ekonomik örgütlenme biçimi, çatısı altında rekabet hukuku perspektifinden de bazı sorunlar içeriyor. Özellikle dijital iş platformları bünyesinde çalışanların geleneksel anlamda bir sözleşmeli çalışan veya serbest meslek erbabı şeklinde mi niteleneceği, yoksa iş hukuku kapsamında işçi olarak mı sınıflandırılmaları gerektiği sorunu ile başlayan bu problemler, hakim durumun dışlayıcı ve sömürücü şekilde kötüye kullanılması veya kartelleşme gibi ciddi rekabet hukuku ihlallerine yol açma potansiyeline de sahip.
Rekabet hukukunun esnek ekonomi gibi son derece popüler bir alan üzerinde doğurabileceği bu ve bunun gibi pek çok etkinin inceleneceği sunum, ekibimizde Counsel olarak görev yapan Av. Barış Yüksel ile European University Institute (EUI, Floransa) bünyesinde doktora çalışmalarını yürüten Selçukhan Ünekbaş tarafından, 21 Nisan 2021 günü saat 19:00’da gerçekleştirilecek.
Ayrıntılı programa bu linkten ulaşabilirsiniz.