Bilgi Üniversitesi’nin yeniden düzenlediği Uygulamalı Rekabet Hukuku Seminerlerinde önümüzdeki hafta, Doç. Dr. Emin Köksal, ortaklarımızdan Av. Bora İkiler ve Kıdemli Avukat Gediz Çınar “Fiyatlandırma Algoritmaları Nasıl çalışır? Ne zaman endişe yaratır? Nasıl ele alınmalıdır?” başlıklı bir sunum yapacak.
Fiyatlandırma algoritmaları son yıllarda rekabet otoritelerinin[1] ve uluslararası kuruluşların[2] ilgi alanında yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda Rekabet Kurumu’nun da bu konuda inceleme başlattığını duyurması ile Türkiye’de de 2024 yılında fiyatlandırma algoritmaları rekabet hukuku tartışmalarının odağında yer alacağa benziyor. Bizler de tartışmaya hem hukuki hem de iktisadi açıdan katkıda bulunmak amacıyla bu konuyu ele alacak, “Fiyatlandırma algoritması nedir, nasıl çalışır?”, “Hangi durumlarda danışıklık (anlaşma) açısından endişe potansiyeli taşıyabilir?”, “Algoritmalara dair endişeler incelenirken, mevcut rekabet hukuku yaklaşımında bir değişime ihtiyaç var mıdır?” gibi sorulara birlikte cevap arıyor olacağız.
Geçtiğimiz aylarda Rekabet Kurumu’nun da ilgi alanına giren fiyatlandırma algoritmalarının işleyişi, doğurabileceği endişeler ve nasıl ele alınmasına gerektiğini detaylı olarak ele alan sunum, 2 Nisan 2024 Salı günü saat 19:00’da gerçekleşecek.
Ayrıntılı programa bu linkten ulaşabilirsiniz.
[1] Bkz. Bundeskartellamt and Autorité de la Concurrence, “Algorithms and Competition,” 2019; CMA, “Algorithms: How They Can Reduce Competition and Harm Consumers,” 2021.
[2] OECD, “Algorithms and Collusion: Competition Policy in the Digital Age,” 2017.