Bilgi Üniversitesi Rekabet Hukuku Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen Uygulamalı Rekabet Hukuku Seminer Programı, ülkemizde bu alanda gerçekleştirilen en kapsamlı ve önemli etkinliklerin başında geliyor. Programa seçilen tebliğ sahipleri, ülkemizde ve mehaz ülkelerde rekabet hukukuna yön veren konular hakkında sunumlar gerçekleştiriyor. Sunumu yapılan tebliğler ise dönem sonunda kitap olarak yayımlanıyor. Bu yıl 17’ncisi düzenlenen program, alanında uzman akademisyen ve uygulamacılar ile birlikte rekabet hukuku uygulaması çerçevesinde en güncel ve önemli tartışmalara ev sahipliği yapıyor.
BASEAK Rekabet ve Regülasyon Departmanı bu seneki programa Danıştay 13. Dairesi’nin son dönemde rekabet hukuku dünyasında en çok tartışılan ve yeniden satış fiyatının belirlenmesi (YSFB) ihlalleri bakımından yeni bir dönem başlattığı düşünülen Henkel kararına ilişkin sunumla destek sağladı.
Danıştay 13. Dairesi’nin 6.7.2021 tarihinde oy birliği ile verdiği, Henkel lehine bozma ile sonuçlanan kararı, Türk rekabet hukuku uygulaması bakımından bir mihenk taşı olarak değerlendiriliyor. Anılan kararda, Türk rekabet hukuku uygulamasını derinden etkileyebilecek ve dönüştürebilecek sarih ve zımni tespitler bulunmakta. Bu tespitler, hem 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesi bakımından ele alınan YSFB şeklindeki dikey ihlal türüne yönelik Rekabet Kurulu’nun son yıllarda geliştirdiği güncel yaklaşımında değişiklik gerektirebilecek nitelikte olup hem de özellikle Rekabet Kurulu kararlarının yargısal denetimi ve özellikle ispat standardı bakımından ilkesel bir rehber sunuyor.
Av. Şahin Ardıyok, Dr. Sertaç Serter ve Av. Hazar Başar tarafından gerçekleştirilen sunum kapsamında ele alınan bu konu hem anayasa, idare ve idarî yargılama hukuku ilkeleri yönünden bir analiz, hem de YSFB türündeki ihlallerin rekabet hukuku analizine yönelik teknik rekabet hukuku boyutu ile kararın bir incelemesini içeriyor. Sunum sahipleri, özellikle rekabet hukuku uygulamasında zaman zaman göz ardı edilen rekabet hukuku ihlallerinin tespitinde ispat standardı, gerekçeli karar hakkı, mahkeme kararlarının Rekabet Kurulu için içtihat niteliği gibi tartışmalara yer verilen sunum yalnızca rekabet hukuku ile sınırlı bir değerlendirme sunmayıp aynı zamanda Anayasa, idare hukuku ve insan hakları hukuku ile kesişim noktalarını da Henkel kararı bağlamında ele alıyor.
“Rekabet Kurulu Kararlarının Yargısal Denetiminde Milat: Danıştay 13. Dairesi’nin Henkel Kararı” başlıklı seminerin video kaydına buradan ulaşabilirsiniz.