Büşra Nazlı Yaldır
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rekabet Hukuku ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 2021 Bahar dönemi Uygulamalı Rekabet Hukuku Seminerleri 2 Haziran’da sona erdi. Seminer programına kayıt yaptıran katılımcılar, tebliğleri canlı bir şekilde dinleme ve sunum sahiplerine soru sorma fırsatı yakalarken aynı zamanda program sonunda “katılım sertifikası”na hak kazandılar. Bu değerli organizasyonda konuşmacı olarak BASEAK CORE ekibinin de görev alacağını sizlerle paylaşmıştık.
Program kapsamında BASEAK CORE ekibimizin lideri Ortak Av. Şahin Ardıyok ile adli bilişim uzmanımız Burak Aytekin “Büyük Teknoloji Firmalarının Ex-Ante ve Ex-Post Regülasyonu: Mukayeseli Analiz ve Türkiye için Çıkarımlar” başlıklı tebliği sundular. Siz değerli okuyucularımıza tebliğimizin Rekabet Hukuku Merkezi YouTube sayfasında yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.
Tebliğ, Adam Smith’in görünmez elinin dijital piyasalarda çalışıp çalışmadığının sorgulanması ile başlıyor. Davranışsal ve yapısal piyasa aksaklıklarının bulunduğu dijital piyasayı GAFAM (Google-Apple-Facebook-Amazon-Microsoft) domine ediyorken, bu şirketler bağlamında çok sayıda ve tekrarlanan rekabet soruşturmaları bulunuyor. Bu aşamada piyasaya rekabet hukuku ile bir müdahale yerine; ekonomik regülasyon fikri akıllara geliyor. Acaba bu iki ayrı yöntem aynı anda var olabilir mi? Peki tüm bu hususlar, özellikle Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası ışığında, Türkiye açısından nasıl değerlendirilmeli? Başlıklar ilginizi çektiyse ve büyük teknoloji firmalarına Atlantik’in iki tarafındaki yaklaşımları bir avukat ve bir adli bilişim uzmanı perspektifinden öğrenmek istiyorsanız bu linke tıklamanız yeterli olacaktır. İyi seyirler dileriz!
Alanında uzman öğretim kadrosu ile güncel rekabet hukuku tartışmaları meraklılarını bir araya getiren bu platform, aynı zamanda rekabet hukukundaki güncel gelişmeler konusunda toplumu bilgilendirmeyi de amaçlıyor. Bu doğrultuda seminerlere ilişkin kayıtlar belirli bir süre sonra Rekabet Hukuku Merkezi’nin YouTube sayfasında kamuoyunun erişimine açılıyor ve dijital bir arşiv oluşturuluyor. Bu vesile ile Program Koordinatörü Doç. Dr. Kerem Cem Sanlı’ya ülkemizde Rekabet Hukuku uygulamasına sunduğu katkılardan ötürü teşekkür ediyoruz.