İrem Turgut
Teknolojik gelişmelerin artışı ile internet ve sayıları her geçen gün artan çevrim içi ortamlar hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Kişilerin günlük hayatlarında zamanlarının oldukça büyük bir kısmını ayırdıkları sosyal medya platformlarının sosyalleşmenin temelini oluşturmaya başlaması ise dijital devrimin bir yansıması. Bu platformların artan kullanım oranları ve kullanım kolaylıkları ise bu bağlamda regülasyon ihtiyacını beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği ülkeleri ile paralel adımlar ülkemizde ise 31 Temmuz 2020 itibariyle yürürlüğe giren kamuoyunda Sosyal Medya Yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanun ile atıldı.
Avrupa Komisyonu (“Komisyon”) ise çevrim içi platformların artan gücüne yönelik regülasyon faaliyetlerine büyük bir hız ile devam ediyor. Komisyon, eşik bekçileri (gatekeeper) olarak adlandırdığı dev çevrim içi platformlara yeni sorumluluklar yüklemeyi hedefleyen Dijital Pazarlar Yasası (“DMA”) ile tüm çevrim içi platformları ilgilendiren Dijital Hizmetler Yasası (“DSA”) taslaklarını 15 Aralık 2020 tarihinde yayımladı. DMA ve DSA’nın kapsamına ilişkin olarak hafızalarını tazelemek isteyen okuyucularımız ilgili yazı dizimize buradan ve buradan erişebilirler.
Dev platformlara karşı yürütülen soruşturmalar çerçevesinde şekillenen taslaklar dijital devrimin ve platform ekonomisinin regülasyon ihtiyacına yönelik ilk adımlar olarak karşımıza çıkıyor. Platformların veri üzerindeki güçleri bu bağlamda mevcut rekabet hukuku perspektifinde oyunun kurallarının revize edilme ihtiyacını ortaya koyan unsurlar arasında yer alıyor. En geç 2022’de yasalaşması beklenen taslakların kanunlaşma sürecinde yoğun tartışmalara sebebiyet vereceği ise aşikâr.
25 Mayıs 2021 Salı günü BASEAK Rekabet ve Regülasyon ekip liderimiz Ortak Av. Şahin Ardıyok’un Rekabet Derneği tarafından düzenlenen Türkiye’nin Yeni Sosyal Medya Yasası ve Sosyal Medya Platformlarının Regülasyonu isimli Sempozyumu kapsamında DMA ve DSA Taslaklarına ve Türkiye’deki güncel gelişmelere ilişkin konuları ele alacağının duyurusunu yapmaktan büyük
memnuniyet duyuyoruz. Rekabet Derneği İstanbul Şubesinin ev sahipliğinde yapılacak etkinlik kapsamında, öncelikle DMA ve DSA’in kapsamı ele alınacak ve akabinde bu konu hakkındaki güncel tartışmalara değinilecek. Sonrasında ise ilgili düzenleme taslaklarının kanunlaşma sürecinde Türkiye bakımından çıkarımlara yer verilecek.
BASEAK ekibi olarak 25 Mayıs 2021 tarihinde saat 13:15’te gerçekleşecek etkinliğe yeni sosyal medya yasası ve sosyal medya platformlarına yönelik regülasyonları merak eden herkesi bekliyor ve tüm katılımcılarına şimdiden keyifli bir vakit diliyoruz! İlgili etkinliğe buradaki linkten kayıt yaptırabilirsiniz.