Selçukhan Ünekbaş
Yeşil ekonomiye geçiş Paris İklim Anlaşması gibi küresel, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı (Green Deal) gibi bölgesel projeler etrafında şekillenen ve son senelerde önemini oldukça arttıran bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda, hükümetler de ekonomilerinin fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını azaltmaya yöneliyor. Bu bakımdan ulaşımın elektrifikasyonu, yani elektrikli araçların kullanımının hızlandırılması hem gezegenimizin korunması hem de ekonomilerin dönüşümü açısından bir fırsat olarak göze çarpıyor. Ülkemizde de tutarsız vergi uygulamalarına rağmen, trafikteki sayıları artan elektrikli araçların, ilerleyen dönemlerde geniş bir şarj altyapısına ihtiyaç duyacağı düşünüldüğünde, düzenleyici çerçevenin anlaşılması büyük önem arz ediyor.
Network Industries Quarterly Turkey‘in 4. sayısında, BASEAK Ortak Avukatları Şahin Ardıyok ve Bora İkiler, Of Counsel Emin Köksal ile birlikte elektrikli araçlar için ihtiyaç duyulan şarj altyapısına ilişkin Türkiye’deki düzenleyici ortamın mevcut durumunu ele alıyor. Sayının editörü Emin Köksal tarafından kaleme alınan ve elektrikli araç şarj altyapılarının iktisadi özelliklerine değinen bir girişin ardından yazarlar, Avrupa yaklaşımının kısa bir incelemesinden sonra dikkatlerini Türkiye’ye çeviriyor. Tarihsel bir gelişim merceğinden Türkiye’nin yurtiçi şarj altyapısının düzenlenmesi, inşası ve bakımı konusundaki deneyimleri değerlendiriliyor. Türkiye’nin kendi elektrikli araç şarj altyapısını geliştirmede uzun bir yol kat etmiş olsa da hala çoğu Avrupa ülkesinin gerisinde olduğundan bahseden yazarlar, elektrikli araç ekosisteminin tamamlayıcı bir ilişki gösterdiğini, yani elektrikli araçların artan popülaritesinin daha fazla şarj istasyonu inşasını kolaylaştıracağını ve bunun bir döngü yaratacağını öne sürüyorlar. Bu bağlamda makale, elektrikli araçların daha geniş kesimler tarafından benimsenmesini teşvik etmenin gerekliliğine de değiniyor.
Sayıda yer alan bir başka makale elektrikli araç piyasasının küresel gelişimine ve Türkiye’yi bu alanda bekleyen zorluklara değinirken, ekibimiz avukatlarından Armanç Canbeyli’nin Okan Altan ile kaleme aldığı makale ise odak noktasını otonom araçlar ve Türkiye’nin bu alandaki regülasyon macerasına çeviriyor.
İlgili makalenin referansını ve makaleyi de içeren sayının erişim linkini aşağıda bulabilirsiniz.
Ardıyok, Ş., İkiler, B. & Köksal, E. (2021). A Brief Overview of Charging Infrastructure in EU and Turkey. Network Industries Quarterly Turkey, 1(4), 14-18. Erişim linki: https://www.ic4r.net/wp-content/uploads/2021/06/Network-Industries-Turkey-Volume-1-Issue-4.pdf