İçeriğe geç

Tarafından getirildi

logo

Rekabet ve Regülasyon

En yeni haberler, değişiklikler, kararlar, değerlendirmeler…

open menu close menu

Rekabet ve Regülasyon

  • Anasayfa
  • Hakkımızda

Ekonomik Yaptırımlarda Yeni Bir Cephe: ABD Türk Şirketlerine Yaptırım Uyguladı

Yazar Şahin Ardıyok, Armanç Canbeyli, and Furkan Kaya
15 Eylül 2023
  • Uyum
Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn

Amerika Birleşik Devletleri’nin (“ABD”) Rusya’ya yönelik geniş kapsamlı bir ekonomik yaptırım rejimi bulunuyor. Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalelerin ardından hız kazanan bu yaptırımlar, Rusya’nın uluslararası ticaret ağındaki hareket alanını kısıtlamayı ve ekonomik gücünü zayıflatmayı amaçlıyor. Avrupa Birliği (“AB”) ve İngiltere tarafından da desteklenen bu yaptırımlar, günümüzde sosyoekonomik koşulların belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor[1].

Savaşa yönelik finansman kaynaklarını daraltmayı amaçlayan yaptırımlar, bir yandan Rusya’nın temel gelir kaynaklarını hedef alırken, diğer yandan da Rus ekonomisinin uluslararası piyasalar ile bağını kesmeye çalışmaktadır. Dolayısıyla, yaptırım rejimi sadece Rusya’daki kişi ve kurumları değil, bunlarla ticari ilişkisi olan tüm aktörleri yakından ilgilendiriyor. Rus şirketlerinin kendilerine uygulanan yaptırımları etkisiz kılmasına yardımcı olan veya bunlara esaslı destek sağlayan kişi ve kurumlar ise dünyanın neresinde olursa olsun yaptırıma tabi tutulabiliyor.  Özellikle, doğrudan Rusya’nın savaş kabiliyeti ile ilgili olan ve askeri kullanıma açık olan çift kullanımlı – dual-use ürünler yaptırım uygulaması açısından ekstra hassasiyet taşıyor.

Bahse konu ekonomik savaş alanının en güncel cephesi ise 14 Eylül 2023 tarihinde Türkiye’ye karşı açıldı. Yabancı Varlıkları Kontrol Kurumu[2] (Office of Foreign Assests Control -“OFAC”) ve ABD Dışişleri Bakanlığı[3] (The Department of State – “DoJ”) içlerinde Türkiye’den beş şirket ve bir vatandaşın da yer aldığı yaklaşık 170 kişiye yaptırım uyguladığını duyurdu.

Türkiye’nin hem Rusya ve Ukrayna hem de ABD ve AB ile kapsamlı ekonomik ilişkileri bulunuyor. Bu nedenle, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalelerin başlangıcından bu yana tarafsız ve uzlaştırıcı bir tutum sergilenmeye çalışılıyor. Rusya’ya yönelik herhangi bir ekonomik yaptırım uygulamayan Türkiye, ABD’nin ve AB’nin uyguladığı ekonomik yaptırımların ise Türkiye aracılığı ile etkisiz kılınmasına müsaade etmeyeceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Buna karşın, ABD’li yetkililerden Türkiye’deki iş çevrelerine Rusya ile bağlantılı ticari konularda yaptırım rejimine dikkat edilmesi yönünde telkinler yapılmıştı.

Gelinen noktada ise ABD’nin Rusya yaptırımlarının ihlali nedeniyle ilk defa doğrudan Türk şirketlerini ve vatandaşlarını hedef aldığı görülüyor.

Yaptırımların içeriğini incelediğimizde, yaptırımların odağındaki davranışın ihlallere yardım ve yataklık etmek, iş birliği yapmak, “esaslı destek” sağlamak olduğu ve bu kapsamda da Rusya’nın askeri kabiliyetini sınırlamak amacıyla çift kullanımlı ürünlerin ticaretinin yapılması, Rusya savunma sanayii ve teknoloji sektörlerine hizmet verilmesi olduğu anlaşılıyor.

Yaptırımların kaynağında ise 14024 sayılı Başkanlık Kararı’nın yer aldığı anlaşılıyor. Bu yaptırım enstrümanı, Rusya’daki kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan işler ve Rusya’nın üçüncü ülkelere karşı tehdit teşkil edebilecek eylemleri kapsamında yer alan veya bunlar ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili olanları kapsıyor.  Bahse konu kişi ve kurumların mal varlıklarına ve ticari faaliyetlerine yönelik kısıtlamalar getiriliyor.

Türkiye’den kimler yaptırımların hedefinde yer alıyor?

OFAC’tan yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya olan müdahalesini sürdürebilmek için oldukça ihtiyaç duyduğu çift kullanımlı ürünleri ithal etmek için üçüncü ülke kuruluşlarına sırtını dayıyor. Duyuruda, ABD Hazine Bakanlığı’nın çift kullanımlı malların Rusya’ya sevkiyatı veya aktarılması konusundaki endişelerin Türkiye Hükümeti ve Türk özel sektörü ile defalarca paylaşıldığı belirtiliyor.

Bu kapsamda OFAC Türkiye merkezli 2 şirkete yaptırım uyguladığını duyuruyor:

  • Margiana İnşaat Dış Ticaret Limited Şirketi: 14024 sayılı Başkanlık Kararı (executive order)  uyarınca varlıkları dondurulan, Rusya menşeili SMT-iLogic ve Saturn EK‘ye maddi olarak yardım ettiği, sponsor olduğu veya mali, maddi veya teknolojik destek veya mal veya hizmet sağladığı için 14024 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca yaptırım listesine alınıyor.

Margiana’nın bu şirketlere yüzden fazla sevkiyat yaptığı belirtiliyor. SMT-iLogic’in Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında kullanılan Rus askeri İHA’larının üretim tedarik zincirinde yer aldığı biliniyor. Margiana’nın SMT-iLogic ve Saturn EK‘ye yaptığı sevkiyatlar, Kalibr seyir füzesi, Kh-101 seyir füzesi ve Orlan-10 İHA’sı da dahil olmak üzere Rus silah sisteminde Ukrayna’ya karşı kullanılan çok sayıda Yüksek Öncelikli Öğeleri (High Priority Items) içerdiği belirtiliyor

  • Demirci Bilişim Ticaret Sanayi Limited Şirketi: Demirci’nin Rusya’ya sensör ve ölçüm aletleri gönderdiği belirtiliyor. Demirci, Rusya ekonomisinin teknoloji sektöründe faaliyet gösterdiği için 14024 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca yaptırım listesine alınıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, OFAC’ın bu yaptırımlarının yanında yine 14024 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca, Rusya Federasyonu ekonomisinin savunma ve bununla ilişkili materyaller sektöründe faaliyet gösteren veya faaliyet göstermiş olan kuruluşların varlığı olarak bloke edilen gemilere kuru havuz, gemi onarımı ve gemi acenteliği hizmetlerinin sağlanması sebebiyle 3 şirkete ve 1 Türk vatandaşına yaptırım uyguladığını duyuruyor:

  • Denkar Ship Construction – Denkar Gemi İnşa Anonim Şirketi: Türkiye menşeili bir gemi onarım şirketi olan Denkar’ın 14024 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca yaptırım uygulanan JSC Northern Shipping Company’ye ait bloke edilmiş 3 gemiye[4] gemi onarım hizmetleri sağlayarak yardımda bulunduğu belirtiliyor.

JSC’nin Rusya Federasyonu ekonomisinin savunma ve bununla ilişkili materyaller sektöründe faaliyet gösterdiği veya göstermiş olduğu için 14024 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca daha önce yaptırım listesine alınmış olan Rusya Savunma Bakanlığı’yla ilişkili bir şirket olduğu belirtiliyor. Bu nedenle de Denkar’ın yine 14024 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca yaptırım listesine alındığı belirtiliyor.

Adı Geçen Şirketler

  • CTL Dış Ticaret Limited Şirketi: ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Endüstri ve Güvenlik Ofisi (Bureau of Industry and Security – “BIS”) tarafından belirlenen ABD ve Avrupa menşeli yüksek öncelikli elektronik bileşenleri Rusya’da bulunan şirketlere sevk eden Türkiye merkezli bir aracı şirket olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle CTL’nin de yine 14024 sayılı Başkanlık Kararı uyarınca yaptırım listesine alındığı belirtiliyor.
  • Birtakım Türk şirketleri ile iş insanlarının da adı geçmektedir.

Yaptırımların Etkileri Neler?

14024 sayılı Başkanlık Kararnamesi’ne göre, yaptırım uygulanan kişilerin ABD’de bulunan, ABD’li kişilerin mülkiyetine ya da kontrolüne giren tüm mülkleri ve mülklerindeki menfaatleri donduruluyor ve bunların OFAC’a raporlanması gerekiyor. İlaveten, bu kişilere ait olan veya bu kişilerin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 veya daha fazlasına sahip olduğu tüm kuruluşlar da bloke ediliyor.

OFAC tarafından verilen genel veya özel bir lisansla yetkilendirilmedikçe veya muaf tutulmadıkça, bloke edilen mülkler veya bunlar üzerindeki menfaatlerle ilgili olarak ABD’li kişiler tarafından veya ABD içinde herhangi bir işlem veya muamele yapılması da yasaklanıyor.


Bu sınırlamalar, bloke edilmiş herhangi bir kişiye veya bu kişilerin yararına herhangi bir katkı, fon, mal veya hizmet sağlanmasını ve bu kişilere herhangi bir katkı, fon, mal veya hizmet sağlanmasını içeriyor.

Bu Yaptırımlar Karşısında Türk Şirketler Ne Yapmalı?

Ekonomik yaptırımlar, uzun yıllardır küresel ticareti şekillendiren unsurların başında geliyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki askeri gerilim ise yaptırım risklerini farklı bir boyuta taşıyor. Ülkemizin de bir parçası olduğu ekonomi coğrafyasının merkezinde yaşanan bu gerilim, emtia fiyatlarının yükselmesine, enerji kaynaklarına erişimin güçleşmesine, girdi maliyetlerinde artışa ve tedarik zincirinde kırılmalara neden olabiliyor.

Uluslararası yaptırım riskleri açısından en önemli tedbir, bunların hangi koşullarda kimlere uygulanabileceğini kavramaktan geçiyor. Bu sayede şirketler, ticari faaliyetlerin coğrafi izdüşümü üzerinden kendilerine bir risk haritası çıkartabiliyor. Uygulayıcı ülke ABD olduğu için alınan bu aksiyonlar uzaklarda yaşanıyor gibi düşünenler olabilir ancak gerçek maalesef öyle değil. Türkiye konum itibariyle hem AB’ye hem de Rusya’ya yakın durumda. Yaptırımların arkasından dolanmak (sanctions evasion) isteyen Rus çevreleri bakımından hedeflenme potansiyeli oldukça yüksek. Nitekim ABD’nin uyguladığı yaptırımlardan ve bugüne kadar dile getirdiği endişelerden de bu durum anlaşılıyor. Dolayısıyla, Türk iş çevrelerinin bu riskleri de gözeterek riskli davranışlardan kaçınması önem arz ediyor[5].


[1] Rusya’nın müdahalesi üzerine ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlar için bkz. “Ekonomik Savaş Alanı: Rusya’ya Uygulanan Uluslararası Yaptırımların Hukuki Boyutu”, Armanç Canbeyli, Furkan Kaya https://www.rekabetregulasyon.com/ekonomik-savas-alani-rusyaya-uygulanan-uluslararasi-yaptirimlarin-hukuki-boyutu/

[2] OFAC’ın duyurusu için bkz. https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1731

[3]  The Department of State’in duyurusu için bkz. https://www.state.gov/imposing-further-sanctions-in-response-to-russias-illegal-war-against-ukraine/

[4] NZHENER TRUBIN, INZHENER Veshnyakovve KAPTAN KOKOVIN gemileri.

[5] Yaptırımlara ilişkin daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

Dersimiz: İhracat Kontrolleri – ABD’nin Yaptırım Rejimine Uyum Konusunda Hazırlıklar Ne Düzeyde?

ABD Türkiye’ye Yaptırım Uygulanmasına Yeşil Işık Yaktı!

ABD Yaptırımları Yazı Dizisi II – OFAC Şahsi Ceza Risklerini ve Uyum Programlarının Önemini Anlatıyor

ABD Yaptırımları Yazı Dizisi III – Yaptırım Rejimi Karşısında Türkiye’nin Hukuki Konumu: CAATSA ve PACT

Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn
Şimdi kayıt olun
Son blog yazılarımızı e-posta ile alın.
Gönder
AB, ABD, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Hazine Bakanlığı, BIS, CAATSA, çift kullanımlı ürün, CTL Dış Ticaret, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi, Denkar Gemi İnşa, Denkar Ship Construction, DTÖ, dual use, ekonomik yaptırım, executive order, küresel ekonomi, Margiana İnşaat Dış Ticaret, OFAC, Rusya, Sanctions, Sıtkı Ayan, ticaret, ukrayna, uyum, yaptırım, yaptırımlar, Zarrab
Şahin Ardıyok

Şahin Ardıyok

Şahin Ardıyok büromuzda Regülasyon ve Rekabet Hukuku Grubu liderliğini yürütmektedir. Rekabet hukuku, regülasyonlar (ekonomik kamu hukuku), enerji hukuku, telekomünikasyon hukuku, kişisel verilerin korunması, kamu özel işbirliği (PPP) projeleri ve ithalatta haksız rekabet konuları ile ilgili büyük bilgi birikimi ve uygulama tecrübesi bulunmaktadır. Şahin Ardıyok büyük ulusal firmaları ve çokuluslu şirketleri, kamu kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini pek çok Rekabet Kurulu soruşturması, birleşme/devralma bildirimleri, regülasyon projeleri, iptal davaları, anti-damping soruşturmaları ve PPP projelerinde temsil etmiş ve danışmanlık sunmuştur. 20 seneyi aşkın tecrübeye sahip olan Şahin Ardıyok, rekabet ve düzenlemeye tabi endüstrilere yönelik konferanslara ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmakta; rekabet hukuku ve regülasyonun yanı sıra hukuk ve ekonomi hakkında akademik çalışma yürütmektedir. Bu alanlara yönelik yayınlaşmış birçok kitabı ve makalesi bulunan Ardıyok, Bilkent Üniversitesinde “Ekonomik Regülasyon ve Hukuk” ile “Enerji Hukuku ve Politikası” derslerini vermektedir.

Bütün makaleler Tam biyografi

Armanç Canbeyli

Armanç Canbeyli

Armanç Canbeyli rekabet hukuku, birleşme ve devralmalar ile uyum programlarının hazırlanması ve uygulanması konularında müvekkillere danışmanlık sunmakta ve söz konusu müvekkilleri ilgili otoriteler nezdinde temsil etmektedir. Armanç, aralarında perakende enerji, sigorta, otomotiv hızlı tüketim malları, telekomünikasyon, üretim, çimento ve sağlık sektörlerinin de yer aldığı geniş bir endüstri yelpazesinde bilgi birikimi ile ön plana çıkmaktadır. Rekabet hukuku uzmanlığıyla Armanç, Türk ve uluslararası firmaları Rekabet Kurumu ve diğer düzenleyici kurumlar ile resmi otoriteler nezdinde temsil etmektedir.

Bütün makaleler Tam biyografi

Furkan Kaya

Furkan Kaya

Bütün makaleler

İLGILI MAKALELER

  • Uyum
  • Yolsuzluk

Yolsuzlukla Mücadelede Altın Standart: FCPA Uygulamaları Işığında Türkiye Açısından Gelişime Açık Alanların Değerlendirilmesi

Yazar Armanç Canbeyli and Furkan Kaya
  • Yolsuzluk

Türkiye’nin Yolsuzlukla Mücadele Karnesi: Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2023 Yolsuzluk Algı Endeksini Yayımladı!

Yazar Y. Sertaç Serter and Furkan Kaya
  • Uyum

Hukuka Uyum Profesyonelleri BAUSEM’de Bir Araya Geldi!

Yazar Rekabet regulasyon

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki (“BASEAK”) İstanbul’da kurulmuş, hukukun tüm alanlarında hizmet vermekte olan bir hukuk bürosudur. 2007’den beri müvekkillerimize Türkiye’de yürüttükleri faaliyetlerinde ve büyüme planlarında titiz ve güvenilir hukuki çözümler sunmaktayız.

Özel kişilerden, girişimcilere, kuruluş aşamasındaki küçük şirketlerden, devlet kuruluşlarına, orta ve büyük ölçekli özel ve halka açık şirketlerden uluslararası ve küresel holdinglere varıncaya kadar her ölçekten şirketin hukuki ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermekteyiz.

Şimdi kayıt olun

Blog yazılarımızı e-posta ile alın.

Kayıt ol

Kategori̇ler

  • Bankacılık
  • Birleşme ve Devralma ve Ortak Girişim
  • Diğer Endüstriler
  • E-Ticaret
  • Elektrikli Araçlar
  • Enerji
  • Finansal Regülasyon
  • Genel
  • Hakim Durumun Kötüye Kullanılması
  • Hızlı Tüketim Malları
  • Hukuk ve İktisat
  • İdare Hukuku
  • Ilac ve Sağlık
  • İnovasyon
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Maden Hukuku
  • Muafiyet ve Menfi Tespit
  • Otomotiv
  • Pişmanlık Uygulamaları
  • Regülasyonlar
  • Rekabet Hukuku
  • Rekabet İktisadı
  • Rekabet Uyum Programı
  • Rekabete Aykırı Anlaşmalar
  • Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı
  • Telekomünikasyon, Teknoloji ve Medya
  • Uluslararası Ticaret
  • Usul Kuralları ve Cezalar
  • Uyum
  • Yapay Zeka
  • Yerinde İncelemeler
  • Yolsuzluk

© 2025 Dentons

  • © BASEAK 2024
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Kuralları