Geçtiğimiz Ekim ayında Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), rekabet hukuku alanında şirketlere yol gösteren önemli bir kaynak olan ve ilki 2013 yılında çıkarılan Antitrust Compliance Toolkit’in ikinci baskısını yayımladı. Bu güncel baskı, özellikle küresel ticaret ortamında gelişen rekabet hukuku kuralları karşısında şirketlerin uyum süreçlerini desteklemeyi amaçlıyor.
Antitrust Compliance Toolkit’in ikinci baskısında, ilk baskıdan bu yana geçen 11 yılda yaşanan gelişmeler ışığında rekabet hukukuna uyum süreçlerinde şirketlere rehberlik edecek kapsamlı araç ve öneriler yer alıyor. Rehber, özellikle farklı ülkelerdeki rekabet düzenlemelerine ilişkin bilgiler sunarak uluslararası şirketlerin uyum süreçlerine katkı sağlıyor.
İş çevrelerine hukuka uyum alanındaki ihtiyaçlarını tespit edebilmeleri için kullanışlı bir kaynak sağlamayı amaçlayan rehberin hazırlanması için her ülkeden alanında uzman ekipler birlikte çalışıyor. Ofisimizin BASEAK Rekabet ve Regülasyon ekibine liderlik eden Ortak Avukat Şahin Ardıyok da ICC Milli Komite Temsilcisi olarak rehberin hazırlanmasında görev alan isimler arasında yer alıyor. Ülkemizde rekabet hukukunun ilk günlerinden bu yana hem kamuda hem de özel sektörde uygulamacı olarak görev alan Şahin Ardıyok, masanın her iki tarafından edindiği tecrübeler ile Rehber’in “okuyucu-dostu” mimarisine önemli katlılar sunuyor. Aynı kapsamda, çalışmanın Türkiye’deki rekabet hukuku kuralları da gözetilerek kaleme alınmış olması, Rehber’i Türkiye’deki tüm paydaşlar için uygulanabilir ve faydalı bir kaynak haline getiriyor.
Rehberin bir diğer özelliği ise, şirket içi avukatlar, bağımsız danışmanlık hizmeti veren avukatlar, uyum sorumluları, yöneticiler, politika yapıcılar gibi bir ayrıma gitmeksizin uyum programını güçlendirmek isteyen herkese pratik çözümler sunması olarak karşımıza çıkıyor. Rehberde, uyum programlarının oluşturulması ve uygulanmasında dikkat edilmesi gereken adımlara ayrıntılı bir şekilde değiniliyor. Uyum sürecinde karşılaşılabilecek olası risklerin nasıl yönetilebileceği, ihlalleri önleyici tedbirlerin nasıl geliştirilebileceği gibi konular, rehberin odak noktalarından bazılarını oluşturuyor. Rehbere göre güvenilir bir uyum programının yapıtaşları ise aşağıdaki şekilde özetleniyor:
- Bir şirket kültürü ve politikası olarak uyum
- Uyum organizasyonu ve kaynaklar
- Risk tespiti ve değerlendirmesi
- Rekabet uyum becerisi
- Rekabet endişelerini yönetme sistemleri
- Şirket içi incelemelerin yönetimi
- Disiplin süreçleri
- Rekabet süreçlerinde ayrıntılı incelemeler
- Uyuma teşvik
- Uyumun izlenmesi ve sürekli gelişme
ICC’nin yayımladığı ikinci baskıya buradan ulaşabilirsiniz. Bu rehberin, rekabet hukuku uyum süreçlerinde önemli bir başvuru kaynağı olmasını umuyoruz.