Gökçe Çetinkaya
“İdari Yargının Etkinliğinin Artırılması ve Danıştayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” Ortak Projesi, Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Avrupa Konseyi tarafından yürütülen bir proje. Bu proje kapsamında uluslararası bir web semineri olan “Fransız İdari Yargı Sisteminde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri ve Türk İdari Yargı Sistemindeki Uygulamalar” serisinin ilki 16 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirildi. Mevcut alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarını üzerinde şekillenen seminerde katılımcılar Fransız İdari Adalet Sisteminde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin Türk İdari Yargı Sistemine uygulanabilirliği konusunda görüş alışverişinde bulundular.
Bölge İdare Mahkemeleri ve pilot mahkemelerin başkanları ve üyeleri, idare ve vergi yargıçları, kamu idarelerinden temsilciler, avukatlar, arabulucular ve akademisyenlerle birlikte Danıştay, Sayıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Kamu Denetçiliği Kurumu temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 150 kişinin katıldığı web seminerine yoğun ilgi gösterildi.
Prof. Sabine Boussard ve Doç Dr. Karine Gilberg, deneyimlerini paylaşarak, Fransız idari yargı sisteminde yargılama öncesi ve sırasında uygulanan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini sundu. Moderatörlüğünü Balcıoğlu Selçuk Ardıyok Keki (BASEAK) danışmanlarından Dr. Yusuf Sertaç Serter’in yaptığı ve uluslararası Avrupa Konseyi danışmanlarının Türk katılımcılardan gelen çeşitli sorulara cevap verdiği soru-cevap oturumuyla devam eden webinarda, Danıştay Üyesi Doç. Dr. Selami Demirkol, Avrupa Konseyi Ulusal Danışmanı Doç. Dr. Nilay Arat, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Sayın Hakan Öztatar, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Metin Engin ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı Tetkik Hâkimi Sayın Abdürrahim Taş tarafından Türk İdari Yargı Sistemindeki alternatif uyuşmazlık çözüm uygulamaları konulu sunumlar yapıldı.
Tavsiyeleri içeren webinar raporunun Şubat 2021’de paylaşılacağı ifade edildi. Detaylar için Avrupa Konseyi’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.