Nadide Akdağ
Türkiye, son 20 yıllık bir süreçte ağ endüstrilerinin liberalleştiği bir süreçten geçmiştir. Bu türden çoğu endüstriye yönelik düzenleyici kurumlar kurulmuştur. Ancak yapısal piyasa aksaklığının bulunduğu demiryolları gibi bazı ağ endüstrileri hala merkezi yönetim tarafından düzenlenmektedir. Bunun bir sonucu olarak ortaya anlaşılması zor ve karmaşık bir rejim ortaya çıkmış bu endüstrilerin performansı düzenleyici kurum kurulanların gerisinde kalmıştır. Diğer taraftan regülasyona tabi kılınan sektörlerin birbirinden tamamen yalıtılması söz konusu olmadığından ve ayrıca bu düzenlemeler ile rekabet kurallarının uygulama alanı bazen kesişebildiğinden, söz konusu kurumlar arasındaki ilişkiler de önemli bir inceleme alanı haline gelmiştir.
Editörlüğünü Dr. Muzaffer Eroğlu ve Prof. Matthias Finger’ın üstlendiği ve Springer tarafından yayınlanan The Regulation of Turkish Network Industries adlı eser, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getirirken Türkiye’nin çeşitli ağ endüstrilerindeki düzenleyici rejimi hakkında benzersiz kolektif bir çalışma sunmaktadır.
Şahin Ardıyok, Evren Sesli ile kaleme aldığı “Demiryolu Taşımacılığının Düzenlenmesi” isimli makalede demiryolu taşımacılığının temel özelliklerini, demiryolu endüstrisindeki regülasyon ihtiyacını, alternatif demiryolu taşımacılığı modellerine ilişkin açıklamalar da dahil olmak üzere, Türk demiryollarının liberalleşme sürecini baştan sona incelemiştir.
Şahin Ardıyok’un Armanç Canbeyli ile kaleme aldığı bir diğer makale olan “Rekabet Hukuku ile Sektöre Özgü Düzenlemeler Arasındaki İlişki” düzenleyici kurumlar ile rekabet kurumları arasındaki etkileşime odaklanırken, düzenleyici işlevleri arasındaki yapısal ve pratik ayrımları ortaya koymaktadır.
Bu eserin, sadece Türkiye’de değil, diğer gelişmekte olan diğer ülkelerin de ağ endüstrilerinin düzenlenmesi süreciyle ilgilenen araştırmacılar için çok yardımcı bir çalışma olacağına inanıyoruz.
Kitaba bu linkten ulaşabilirsiniz.