Şirketlerin faaliyet alanlarına da bağlı olarak en önemli gündemlerinin finansal konular olmadığı bir zamandayız. Sürekliliğin sağlanması için birbirine bağlı ya da birbirinden bağımsız birçok sürecin aynı anda yürütülmesi gerekiyor. Süreçlerin yürütülebilmesi için uyulması gereken kurallar günlük iş akışında hatırı sayılır yer kaplıyor. Bu kurallar, ticaret kanuna uyulması ve iş güvenliğinin sağlanması gibi yasal zorunluluklardan kaynaklandığı gibi etik kurallar gibi şirketin kendisi tarafından belirlenebiliyor.
Uyum konularının, son yıllarda şirketlerin gündemlerini bir hayli meşgul ettiğine şahit oluyoruz. Ülkemizde 2018 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumunun Etik ve Uyum yöneticiliğini meslek olarak tanımaya başlamasının ardından bu uzmanlığın daha çok dikkat çekmeye başladığını söylememiz mümkün. Hatta LinkedIn gibi mecralarda veya e-posta imzalarında compliance manager (uyum sorumlusu) ve benzeri unvanları günden güne daha çok görüyoruz.
Uyumun bir bacağında regülasyon hukuku diyebileceğimiz, kanunların, kamu kurumlarının ve düzenleyici otoritelerin belirlediği kuralların yanında uluslararası standartlar ve düzenlemeler de bulunuyor. Diğer bacağında ise kurumsal uyum olarak adlandırılan ve genellikle politika ve prosedürlerden oluşan şirketlerin kendi belirledikleri kurallar bulunuyor. Tabi ki bu kurallar belirlenirken regülasyon hukukunun da büyük bir etkisi oluyor.
Çok geniş bir uygulama alanına sahip olan uyum konusu dünya üzerindeki gelişmelerden fazlasıyla etkileniyor. Uyum kavramı enerji, sağlık, ulaşım ve bankacılık gibi regülasyona tabi olan sektörlerde daha alışkın olunan bir olguyken son yıllarda FATF gibi uluslararası kuruluşların etkisiyle, FCPA, UKBA gibi uluslararası yönetmeliklerle, KVKK, GDPR ve kişisel verilerin korunmasına yönelik düzenlemelerle kapsamı genişledi ve son olarak da sürdürülebilirlik (ESG) ve blok zincir konularıyla mevcut kapsamına ulaştı.
Uyum görevlisi ne yapıyor?
Günlük hayatta uyumlu bir birey olmak için bazı konuları görmezden gelmek gerekebilirken kurumsal uyum içinse tam tersi bir şekilde hareket edilmesi gerekiyor. Her geçen gün artan sorumluluk alanının getirdiği uzmanlık ihtiyacını gidermek ve bu kurallara uyulmasını sağlamak ise genellikle uyum görevlilerinin sorumluluğunda oluyor. İklim değişikliği, sağlık ve siber güvenlik gibi alanlarda yaşanan gelişmelerle birlikte uyum başlıklarının ne kadar hızlı bir şekilde ortaya çıktığını ve geliştiğini hep birlikte gözlemledik. Özellikle Covid-19’un etkisiyle çok kısa sürede uyum sağlanması gereken geçici ya da kalıcı birçok kural ortaya çıktı. Buna son günlerde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak uluslararası yaptırımlar da eklendi. Bu gelişmelerden de anlaşıldığı üzere uyum görevlilerinin kısa sürede birbirinden bağımsız birçok konuyla ilgilenmesi gerekebiliyor. Olası bir uyumsuzluk ise şirketin faaliyetlerinde ciddi aksamalara hatta idari veya cezai yaptırımlara maruz kalınmasına sebep olabiliyor.
Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkeziyle (BAUSEM) birlikte bir sertifika programı hazırladık. Bunu yaparken de müvekkillerimizden ve çeşitli kurumlarda konuyla ilgili görev alan uzmanlardan destek aldık. Uyum görevlilerine yönelik olarak tasarlanan programın kapsamında yerel ve uluslararası kanunların ve düzenlemelerin yanı sıra şirketlerin kendi kurallarını belirlerken dikkat etmeleri gereken hususlar yer alıyor. Program tasarlanırken hem teorik hem de pratik bilgilerin yer almasına özellikle dikkat edildi. Bu sayede edinilen bilgilerin uygulanması konusunda hızlı bir şekilde adım atılması amaçlanıyor.
Programda:
- Uyum kavramının kökeni ve ana hatları,
- Türkiye’de uyum açısından dikkate alınacak mevzuat,
- Türkiye’deki şirketleri ilgilendirebilecek çeşitli uluslararası düzenlemeler ve yaptırımlar,
- Ceza hukuku,
- Ekonomik ve ticari faaliyet alanındaki suç türleri,
- Ceza muhakemesi hukuku,
- Uyum programı örnekleri,
- İç soruşturmalar,
- Şirket içi etik kurallarının önemi ve uygulama şekli,
- Paydaş yönetimi,
- Uyum yöneticilerinin sahip olması gereken özellikler ve uygun organizasyon yapısı,
- ESG uyumu,
- Uyum sorumluları için bilgi teknolojileri temelleri,
gibi konular yer alıyor.
Konuların çeşitliliği ve farklı alanlarda ve seviyede uzmanlık gerektirmesi sebebiyle hem Türkiye’deki farklı sektörlerden, hem de Avrupa ve Amerika’dan uzmanlar eğitmen olarak yer alıyor. 19 Mart’ta başlayacak olan program yaklaşık 3.5 hafta sürecek. İlk defa düzenlenecek olan eğitimin detaylarına linkten ulaşabilirsiniz. Kayıt için linkte yer alan online kayıt formunu kullanabilir veya bizlerle veya BAUSEM’le iletişime geçebilirsiniz. Sonraki eğitimlerde ele alınmasını istediğiniz konulara yönelik öneri yapmak isteyenlere veya eğitmenler arasında yer almak isteyenlere ise kapımızın her zaman açık olduğunu paylaşmaktan memnuniyet duyarız.